Събота, 06 Октомври 2018 15:52

Дистрикт гуверньорът Веселин Димитров посети Ротари клуб Троян

Срещата с Дистрикт гуверньорът Веселин Димитров, 2018 г. Срещата с Дистрикт гуверньорът Веселин Димитров, 2018 г.

На 5 октомври 2018 г., съгласно програмата за посещение на клубовете в Дистрикта, се състоя официалното посещение на ДГ 2018-2019 Веселин Димитров, придружаван от АДГ Румен Йорданов, в Ротари клуб Троян. 

Петър Стоименов – вицепрезидент, Марин Радевски и Валентин Бечев – паст-президенти и Цанко Лингорски – един от основателите на клуба и дългогодишен секретар, посрещнаха гостите на мястото на археологичните разкопки на военната римска пътна станция Состра, разположена в землището на Ломец.

Уредник от Музея на занаятите в Троян запозна гостите с историята на античната крепост.

В древността този път е бил една от основните римски военни пътни артерии, свързващи провинция Долна Мизия през Хемус с Тракия и стигащ до Филипополис (днешен Пловдив). Состра е бил малък римски град, основан в средата на II век и съществувал малко повече от 300 години. Тук е била разположена пехотна част с до хиляда войници. Край разкопките са намерени много монети, съдове, паметници. Най-ценната находка представлява древна тракийска маска от V-IV в. пр. Хр.

Именно този проект е основна тема и приоритет на троянския Ротари клуб още от началото на разкриването – 2002 година и за него всяка година се предвижда сума от бюджета.

След тази разходка в далечното минало на Троян гостите посетиха и Музея на занаятите, където разгледаха най-голямата и богата експозиция на керамика в България, интересна колекция от художествени тъкани и облекла, произведения на металообработващите занаяти, стругарски и резбарски творби, археологически находки, открити в Троянския край, и др. 

Посещението продължи със среща с кмета на община Троян Донка Михайлова и Петко Пенков – ротарианец и председател на общинския съвет.

Срещата премина в дружеска атмосфера. Г-жа Михайлова изрази задоволство и оцени високо досегашното си сътрудничество с Ротари клуб – Троян. Страните споделиха виждания за по-нататъшно развитие на съвместната дейност в полза на гражданите и гостите на града и общината. 

Вечерта се проведоха две срещи в рамките на официалното посещение на ДГ в клуба. Обсъдени бяха идеи за подобряване на работата в различните зони на фокус. ДГ Димитров прожектира презентация за новата ротарианска година с крилатата фраза „Бъди вдъхновението”.

Прочетена 385 пъти
© 2021 Ротари клуб - Троян